Wie kent het niet; de lenteschoonmaak. Vaak ontstaan in april de kriebels om het hele huis in een keer grondig schoon te maken, alle laatjes en kastjes wilt opruimen en je spullen eens goed uit te zoeken. Omdat het eerste lentezonnetje zich al heeft laten zien en we zelfs al even met dunne jas en zonnebril op ons hoofd naar buiten kunnen, zijn ook de lentekriebels bij veel mensen weer op komen borrelen. Vaak het ideale moment om onze woning eens goed onder handen te nemen. Veel mensen zijn gewend geraakt aan thuiswerken en brengen nu meer tijd thuis door dan normaal, daarom kunnen we ons huis maar beter het fijnste plekje op aarde maken. Om de lenteschoonmaak dit jaar goed aan te kunnen pakken lees je in dit blog enkele tips.

 

Kleding en schoenen

Een goede start kun je maken bij het uitzoeken van al je spullen voordat je aan de daadwerkelijke schoonmaak begint. Haal per ruimte alle inhoud van laatjes en kastjes leeg, zet alles overzichtelijk naast elkaar en zoek eens op je gemak uit welke spullen je graag wilt bewaren, welke spullen weg mogen en met welke spullen je misschien een ander nog blij mee kunt maken. Gooi niet zomaar dingen weg, maar breng bijvoorbeeld ook een deel naar een kringloopwinkel. Zodra je bij je kledingkast bent aangekomen zie je wellicht wel dat veel kleding zijn beste tijd heeft gehad en kom je ook kleding tegen dat je al lang niet aan hebt gehad. Maak verschillende stapels met kleding tijdens het uitzoeken, waarvan een stapeltje twijfelgevallen waar je later nog over wilt beslissen. Ondanks dat de zomer voor de deur staat, is dit juist een goed moment om winterkleding aan te schaffen. Vervang bijvoorbeeld je airforce jas dames voor een nieuw exemplaar. Zo weet je zeker dat je straks na de zomer een fijne jas airforce jas hebt die je beschermd tegen kou. Herhaal de strategie voor je schoenen en vul je collectie wellicht nog aan.

 

Schoonmaken

Na het opruimen van de kasten en het uitzoeken van je spullen in huis kun je beginnen aan het schoonmaken. Werk het hele huis af van boven naar beneden en neem naast alle grote oppervlakken ook goed de randjes en plinten mee. Vergeet natuurlijk ook niet de vloer grondig schoon te maken en de ramen van binnen en buiten te lappen. Om het schoonmaken een stuk leuker te maken zet je een speaker neer met je favoriete playlist. Muziek doet werkelijk wonderen en met wat fijne meezingers vliegt de dag voorbij. Wat daar ook goed bij helpt zijn vrolijke schoonmaakproducten. Een gekleurde emmer, afwasborstel met bloemetjes, lekker ruikende schoonmaakmiddelen hebben een positieve invloed op jouw stemming. Met deze tips staat je huis er binnen no-time weer op en top bij en ben je helemaal klaar voor de lente.